Ovidiu Toader utilizează diverse forme de rememorare a experiențelor personale și istorice pentru a crea opere de artă care evocă atât amintiri individuale, cât și experiențe colective. Inspirat de dorința de a păstra și transmite tradițiile, artistul integrează în lucrările sale elemente naturale și motive tradiționale, aducând un omagiu bogăției culturale a trecutului.
„Omul Satului”, sculptura realizată de Toader, apare ca un simbol al unității, reprezentând legătura indisolubilă dintre oameni și natura înconjurătoare. Omul satului poartă în piept floarea vieții cu opt petale, fiind un al doilea element preluat de către artist din tradiția muntenilor. Prin circularitatea ei si grație materialului din care este realizată, piesa preia lumina caldă a fiecărui apus și răsărit de soare.
Prin intermediul aceastei lucrări, Toader vorbește despre „veșnicia din satul românesc” și legătura indisolubilă a săteanului cu natura, cu locuința sa. Țăranul român a trăit întotdeauna în simbioză cu natura, iar soarele este elementul central care i-a dirijat mereu activitățile de zi cu zi. „Omul Satului” face parte din seria de opt piese intitulată „Oamenii de Sub Cer”. Întreaga colecție este inspirată din activitățile și viața oamenilor din vârful muntelui.
Lucrările artistului își găsesc ușor un numitor comun – artistul subliniază importanța conservării patrimoniului, chemându-ne să reflectăm asupra rădăcinilor noastre și să apreciem moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare.
Omul Satului – Ovidiu Toader
2024
Inox și sticlă
400 x 90 x 40 cm
Ovidiu Toader (n. 1991, Brașov, România) reviziteză trecutul personal și colectiv și discută temporalități alternative sau modalități de rescriere a viitorului umanității. Lucrările sale se angajează în narațiuni antropologice și teorii alternative, trecând cu ușurință de la gândirea poetică la observația științifică. Toader se impune ca o figură proeminentă pe scena de artă românească. Expozițiile sale personale recente au avut loc între Berlin și București: „Întregul univers este înghesuit în corpul tău” (2024) la ICR Berlin; „Într-o altă viață am fost o piatră” (2023) la Galeria Catinca Tăbăcaru și „Post-imaginea speranței” (2022) la Atelier 35, ambele în București. Împreună, cele trei demonstrează explorarea unor teme precum transformarea și reziliența. În cadrul expozițiilor de grup din 2024, lucrările lui Toader au fost prezentate la RAD Sculpture Park în București de Galeria Catinca Tăbăcaru, la Art Encounters în Timișoara într-o expoziție curatoriată de Ami Barak, și la MNAC. În octobrie 2024, o lucrare mare a lui Toader va face parte din expoziția principală a Colecției Maramotti (Max Mara) în Reggio Emillia. Toader este reprezentat de Galeria Catinca Tăbăcaru.
https://catincatabacaru.com/
https://www.instagram.com/ovidiu__toader/?hl=en
Sat Petriș, Județul Arad
contact@asociatiacastelsalbek.ro
+40 757 999 966
Obiective & Misiune
Valori
Evenimente
Proiecte
Sponsori & parteneri
© 2024 Created with love by Prodicode