Jilțul Judecății

Marius Ritiu

Jilțul Judecății

Marius Ritiu a realizat această sculptură monumentală în anul 2022 și a denumit-o inițial „Tronul lui Sisif”. În această lucrare – metaforă, cu trimitere palpabilă la greutățile personajului mitologic, artistul a corelat tehnica desculptură Repoussé cu un mesaj profund simbolic. Creată din cupru, lucrarea evocă o forță brută, dar este în același timp subtilă, dând volum materialului și poveștilor ascunse în spatele acestuia. „Am lucrat mult cu cuprul, deoarece acesta este materialul fizic care leagă lumea. Incorporarea sa în tehnologie (comunicare, transport) a permis și a crescut mobilitatea ideilor, bunurilor și persoanelor, ceea ce a avut un impact asupra naturii și materialității granițelor. A devenit important pentru munca mea, atât pentru caracteristicile sale fizice, cât și pentru cele filozofice.” Cuprul este un bun conducător de electricitate și căldură. Este, de asemenea, maleabil și ductil, un aliat pentru stări și expresii.

Tehnica Repoussé, prin care cuprul este modelat prin ciocănire pe verso pentru a crea reliefuri, este o alegere deliberată care subliniază durabilitatea și maleabilitatea, atât a materialului, cât și a ideilor reprezentate. „Folosesc o tehnică numită Repoussé, care nu necesită un atelier echipat sofisticat; este mai degrabă o tehnică nomadă pe care o pot folosi oriunde merg, bine adaptată stilului meu de viață nomad.” În cazul acestei lucrări, Ritiu îmbină măiestria tehnică cu o viziune artistică ce permite o călătorie în timp, în cadrul mai larg al istoriei și memoriei colective.

Nu este întâmplător că această lucrare se află astăzi în parcul Salbek. Încercarea Asociației Castel Salbek de a reda domeniului frumusețea și splendoarea de odinioară, se sprijină și pe istoria locului. Se crede că în acest loc, judele împărțea dreptatea localnicilor dintr-un jilț ce stătea la umbra unui gorun. Deși gorunul nu mai este, lucrarea lui Ritiucontribuie la o aducere aminte, cu acuratețe și reverență. În acest context, redenumim „Tronul lui Sisif” „Jilțul Judecății” pentru a reflecta mai bine legătura sa perpetuă cu istoria locului . În sprijinul acestei legături istorice, un citat dintr-o schiță monografică a comunei Petriș păstrată în arhiva Primăriei Petriș ne spune: „Pentru jude, iobagii trebuiau să dea 100 de păsări anual, iar cel ce nu dădea cota impusă era pedepsit cu 50 de lovituri de bici. Bătrânii comunei spun că aceste lovituri se executau sub un stejar falnic din curtea castelului, numit «Stejarul judecății»”. Acest fragment evidențiază legile locului, dar și importanța simbolică a gorunului unde acestea erau aplicate,

Spiritul călător al artistului Marius Ritiu, precupat de concepte precum naționalism, graniță, identitate, se reflectă în această lucrare prin modul în care reușește să ancoreze istoria unui loc într-o formă tangibilă și colectiv accesibilă. Aceste teme sunt prezente atât în trecut, când stăpânul domeniului judeca supușii, cât și în prezent, influențând modul în care înțelegem și trăim identitatea și apartenența. Nu este doar o contribuție artistică, ci și una culturală, care ajută la recuperarea trecutului locului. Prin intermediul acestei sculpturi, Ritiu aduce în prezent fragmente dintr-un trecut aproape uitat, reînviind povestea pentru identitatea locală.

Lucrarea a fost achiziționată pentru Parcul Castelului Salbek, cu sprijinul domnului Nicolae Mihăilescu.

Jilțul Judecății – Marius Ritiu | Cupru 250 x 124 x 81 cm

Biografie


Marius Ritiu este un sculptor și povestitor nomad, născut în 1984 la Satu Mare, în România, care trăiește astăzi înAnvers și New York. Abordarea sa artistică interoghează concepte precum apartenența națională, granițele și naționalismul, explorând responsabilitatea globală, conștiința colectivă și cetățenia. Sculpturile sale sugerează potențialul de unificare a diverselor experiențe umane prin intermediul tehnicii Repoussé, folosind cuprul ca material central.

https://mariusritiu.com/

https://www.instagram.com/marius_ritiu/

Asociatia Castel Salbek

Mutlumim, esti abonat! Ops! Something went wrong, please try again.
Mutlumim, esti abonat! Ops! Something went wrong, please try again.

Contact

   Sat Petriș, Județul Arad

    contact@asociatiacastelsalbek.ro

     +40 757 999 966

    Detalii contact

    Site map

    Obiective & Misiune

    Valori

    Evenimente

    Proiecte

    Sponsori & parteneri

    Follow Us

    Aboneaza-te la newsletter

    Mutlumim, esti abonat! Ops! Something went wrong, please try again.

    © 2024 Created with love by Prodicode